Tiran, Dıraç, Elbasan, İşkodra, Berat şehirlerinin gezilecek yerlerini anlatacağız sizlere... Arnavutlar kendi ülkelerine kartallar diyarı diyorlar. Aralarında Kara Davut, Gedik Ahmet Paşa, Kara Murat gibi bilinen otuzun üzerinde sadrazam yetiştirmede ünlü bir ülke burası. Arnavutça da binlerce Türkçe kelime var, burada Türk'lüğün izerini bulabilirsiniz. Tirandan yola çıkıp Viloraya eski ismi Avlonya olan şehre gidebilirsiniz. Burası küçük bir yer, denize kıyısı var. Güzel bir sahil kenti aynı zamanda da liman kenti. Bu yönünden izmire benzediği söyleniyor. Zaten öğrendiğimiz kadarıyla Vilora ile İzmir kardeş şehirmiş... Vilora İtalyaya çok yakın olduğu için televizyonlarda bile İtalyan kanalları izleniyor. Halkın büyük bölümü italyanca biliyor.
|
Arnavutluk |
Osmanlı tarihinde ayrı bir yeri olan Vilara, Fatihin Romaya düzenlediği seferin başlangıç yeridir. Şehirde Osmanlı döneminde yapılmış iki camii var. Şehirdeki camilerden birisi Kanunu Sultan Süleyman'ın şehri ziyareti sonrasında, Mimar Sinan tarafından inşaa edilmiştir. Vilora şehrinin Adriyatik denizine kıyısı var. İki denizin birleştiği noktayı buradan görebiliyorsunuz.
Kentin merkezinde bağımsızlıklarının simgesi bayrakları ve İsmail Kemal'in heykeli var. Arnavutluk gelenekleri çok değişik lap müziği adını verdikleri yerel bir müzikleri var. Her ne kadar hoşumuza gitmesede dinlemiş bulunuyoruz. Afrikalı yerel kabilelerin müziklerine benziyor. Aslında oyunları çok yabancı değil gelenek ve kültürleri bize benziyor ama şarkıları çok tuhaf geliyor bize. Sözlerinin içinde komik sözler olduğunu öğreniyoruz.
Kenti geziyoruz, insanları çok sıcak kanlı şehirde sevgi ve hoşgörü var. Bektaşi türbesine geliyoruz. Bektaşi türbesi burada, dünyada Bektaşilerin merkeziymiş Arnavutluk.
|
Bunker |
Gezerken tarlaların içinde Bunker denilen birşeylere rastlıyoruz. Bunker nedir? Bunker, yeraltı sığınağı olarak bilinen yerler. Ayrıca savaş sırasında mevzi olarakta kullanıyor. Enver hoca döneminde savunma amaçlı yaptırılmış. Arnavutluğun tamamında 1 milyona yakın bunker bulunuyormuş. Bir tanesinin içine giriyoruz tamamı beton ve demirlerle yapılmış bir yapı. Kısmen yerin altında bir kısmı yukarıda üstten bakıldığında bir tümsek gibi yuvarlak şekilde bir yapı. İnsanların evlerinin içinde bahçelerde, dağlarda taşlarda her yerde görebiliyorsunuz.
Tiran'da bir kafeye geliyoruz. Türklerde alışkanlık neyse, burada da öyle. Kahve istiyoruz önümüze bildiğimiz Türk kahvesi geliyor. Çay burada çok nadir içilirmiş. Kafeler hınca hınç dolu caddeler akşam olunca daha da kalabalıklaşıyor. Herkes gezmek için dışarı çıkıyor.
Açıkcası Arnavutlukta çok da gezilecek yerler yok. Çok para harcamadan şehirlerini gezebilirsiniz, ama öyle turizme açık turist çekecek bir şeyler yok. Buraya bir kaç günlüğüne uğrayıp 100 km den daha yakın olan İtalya'ya geçmek için güzel bir durak olabilir.
Kelimeler: Arnavutluk gezilecek yerler
Arnavutluk Gezilecek Yerler Listesi
- Tiran Şehri - Sanat Müzesi,
- Tiran Tarih Müzesi
- İskender Meydanı Etem Paşa Camii
- Lana Nehri Yakınındaki Cafeler
- Dıraç - Roma Dönemi Tiyatrosu
- Dıraç - Sahil Balık Lokantalarında Gün Batımı
- İşkodra - Rozafa Kalesi
- Berat - Arnavutların Safranbolusu ile geziyi bitirebiliriz.
1 yorum:
harıka burda mutlu olmazmı ınsan muhteşem Arnavutluk bilen varsa yazsı ev alırsam kalabılırmıyım vilaraveişkodra çok hoş çok bakımlı gördüm yerleşmek isterim emeklı paramla yaşiya bilirmiyim bana yardımcı olurmusunuz tşk
EmoticonEmoticon