Seyahat Haberleri Bloğu

Gezilecek yerler hakkkında bilgi sahibi olurken aynı zamanda
Tatil ile ilgili deneyimlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

Binbirkilise Gezilecek Yerler

Binbirkilise Karaman

Karaman yakınlarındaki Binbirkilise’deki tarihi kalıntılar sönmüş bir volkan olan Karadağ’ın eteklerinden başlayıp, dağın zirvesine dek yayılmış. Tapınaklarıyla, söylenceleriyle ve özgür atlarıyla ünlü Karadağ’daki kilise kalıntılarının çokluğu nedeniyle yöreye Türkçe’de pek çok ya da sapsız anlamına gelen binbir adı verilmiş. Madenşehir, Yukan Ören ve Değle köylerinde yoğunlaşan kalıntılarının tümü Binbirkilise olarak adlandırılıyor. Hitit döneminde de kutsal bir bölge olduğu bilinen Binbirkilise 4.yüzyıldan sonra önemli bir dini merkez olmuş. Binbirkilise’nin bölgenin Türk egemenliğine girmesinden sonra da terk edildiği sanılıyor.

Karaman-Karapınar yolundan sapıldığında ilk olarak Madenşehir’e ulaşılıyor. Barata antik kentinin üstüne kurulan köyün her köşesi tarihi kalıntılarla kaplı. 7. yüzyılın ikinci yarısında Arap akınlarından kaçan Barata halkının daha korunaklı bir yerde bulunan Değle’ye yerleştiği, 9.yüzyılda da geri döndükleri kabul ediliyor. Baratanın ise kuraklık nedeniyle terk edildiği sanılıyor. Bu çevrede su sorunu hala sürüyor, hala sarnıçlarda toplanan su içiliyor. Köyde çoğu temel seviyesine kadar yıkılmış on kilise kalıntısı var, bunlardan ikisi görülmeye değer; Büyük Kilise ve Çanlı Kilise.
Madenşehir’den Değle’ye giden yol boyunca da tarihi kalıntılar görülüyor. Üçkuyu köyünün Değle Mahallesinde on ikiden fazla manastır kalıntının oluşu burasının geçmişte bir manastır kenti olduğunu gösteriyor. En parlak dönemini 850-950 yılları arasında yaşadığı sanılan Değle’de eski yerleşimle, modern köy yerleşimi iç içe. Hatta bazı Bizans yapıları konut ya da ahır olarak kullanılıyor.

Değle’den Karadağ’ın zirvesindeki Mahalaç Tepesine (2283 metre) ulaşmak olanaklı. Hitit döneminden bu yana kutsal bir yer olduğu bilinen bu tepeye Bizans döneminde Başmelek Mikhail adında bir manastır inşa edilmiş. Mahalaç adının da Mikhail’den geldiğini sanılıyor. Manastırn doğusundaki bir kayalığın üzerinde Hitit Kralı Harpatus’un adının geçtiği Göğün Fırtına Tanrısına ve Tanrısal Büyük Dağa (Karadağ) adanmış hiyeroglif bir yazıt var.

Binbirkilise Gezilecek Yerler Karadağ’ın zirvesine yakın yerlerde yılkı atlan yaşıyor. Başıboş dolaşan atların sayısının 500 kadar olduğu sanılıyor. Atların buraya nereden geldiği tartışmalı, kimine göre eskiden beri burada yaşıyor, kimine göre de traktörle tanışan köylülerin terk ettiği atlar zamanla yabanileşmiş.

Mevlana ve Yunus Emre gibi Anadolu’yu aydınlatan bilgelerin de yaşadığı Karaman’daki Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi de oldukça sağlam durumda. Karaman Kalesi, Karaman Müzesi, Hatuniye Medresesi, Mevlana’nın anne ve babasının mezarlarının bulunduğu Aktekke Camisi ve Yunus Emre’nin türbesinin de bulunduğu Yunus Emre Camisi kentteki görülmeye değer yapılar.

NASIL GİDİLİR?
Karaman İstanbul'a 772 km, Ankara'ya 363 km ve İzmir'e 653 km uzaklıkta. Karaman'a İstanbul ve Ankara'dan trenle de ulaşmak olanaklı. En yakın havaalanı 105 km uzaklıktaki Konya'da.
Binbirkilise ve Karadağ'ı dolaşabilmek için özel araç şart. Binbirkilise'ye gitmek için Karaman-Karapınar yolunun 27,km’sindeki Dinek köyünden Madenşehir yoluna sapılır. Yaklaşık 10 km sonra Madenşehir'e ulaşılıyor. Madenşehir'den 7 km sonra Değle’ye varılıyor.

YAPMADAN DÖNME!
Yunus Emre Türbesi'ni görmeden,
Değle ve Madenşehir'i gezmeden,
Karadağ'daki yılkı atlarını görmeden,
Karaman Müzesi'ni gezmeden, DÖNME!

NE YENİR?
Karaman'ın çok zengin bir mutfak kültürü var. Toyga Çorbası, ilisıra Dolması, Calla, Bidik Böreği ve Guymak Tatlısı Karaman'a özgü lezzetlerden.

1 yorum:

Ülkemizin gezilip görülecek yerleri arasında çok önemli yerlerin tanıtımında öneme sahip olan Yerel Turizm u ziyaret etmenizi öneririz. Gezilecek Yerler i ziyaret ederek birbirinden güzel gezilip görülecek yerleri inceleyebilirsiniz.

Güzel bir gezi yeri önerisi için Dünya Harikası Pamukkale Travertenleri adresini ziyaret edebilirsiniz.


EmoticonEmoticon