Bağrıaçık |
Yaylanın su ihtiyacı yağlıpınar deresindeki bir kaynaktan sağlanmaktadır. derenin yukarısı ve aşağısı olmak üzere yayla ikiye bölünmektedir. Yukarı kısmına su dinamo ile pompalanmakta, elektirik kesintisi yaşandığı sıralarda suların kesilmesi gibi bir sorun vardır.
Bağrıaçık Yaylası Çarşısı |
Bağrı açık yaylası |
Yaylanın mükemmel bir doğa yapısı vardır. Genelde çam, yer yer mezra ve ara ara meşe ağaçları gözlemlenmektedir. Eskiden bağnaz (söylem ve yazılışı tam olarak bilmiyorum) ağacı oldukça yaygın olarak görülmekte, günümüzde pek azalsa da yer yer yağlı pınar deresinde ve sıkça 7 kardeşler denilen mevkiide görülmektedir.
Bağrıaçık yaylası |
Zorkun yaylasına patika yollardan gitmek isteyenler için kabaca anlatmak istedim. Birinci ve en basit yol Karıncalı yaylasına kadar normal yoldan gitmek, yaylaya gelindiğinde top sahasının yukarısındaki yoldan devam ederek uzun bir süre evlerin yanlarından geçtikten sonra patika yola ulaşılır. İkinci yolda ise, yağlı pınar deresini geçtikten sonra 70 metre kadar ileride 7 kardeşlere doğru çıkan bir yol vardır. Eğer bu yolu bilmeyenler varsa, yolun girişi dereyi geçtikten sonra karşılıklı iki tahta evi göreceksiniz, üstteki tahta evin yanından yukarıya dik bir yol görülecek. 7 kardeşler yolu giderken kolay ama dönüşte pek tavsiye etmediğim bir yoldur. Zorkundan çıkarken çok yokuş vardır, gidecek olanlar bunu göz ardı etmesin.
bağrazçık yaylası resimleri |
Bağrıaçık yaylasında bildiğim kadarıyla 450 ev civarında konut vardır. Tabi ki bu her sene daha da artmakta, her ne kadar izin verilmese de her yaz yeni tahta ve beton evler yapılmaktadır.
Bağrıaçık yaylasının asıl ismi aslında Büyük Bağrıaçık Yaylası'dır. Bu ismi almasının sebebi, bir de Küçük Bağrıaçık Yaylasının olmasıdır. İki yayla normalde bileşik kurulmuştur, fakat hem yapı olarak hemde yerleşim olarak farklılıklar vardır. Küçük Bağrıaçık yaylası rakım olarak 50 - 100 metre daha aşağılara kadar inmektedir. Yaylanın camisin yanından bir yol ile gidilebilmekte ayrıca Büyükbağrı açık yaylasının sonunda balcıyı geçtikten sonra akıntı denilen Erzin'in de şebeke suyunun gittiği yerden aşağıya giden yoldan da ulaşım sağlanabilmektedir.
Küçük Bağrıaçık Yaylası |
Küçük Bağrı Açık yaylasında dağınık bir yerleşim mevcuttur. Yayla sakinleri sularını aynı şekilde yağlıpınar deresinden ve onun dışında yer yer çıkan kaynaklardan ve Büyük yayladan alınan sulardan temin edebilmektedir. Çarşısında bir fırın, bakkal, tuhafiyeci gibi dağınık şekilde yerleşmiş yerler vardır.
Kendimde kaldığım bu güzel yaylamızı anlattığım yazımda her hangi bir hata, kusur, yanlış bilgi varsa lütfen yorumlarınızla düzeltelim. Herkese iyi yaylamalar dilerim. :)
2 yorum
bizim yaylamız şuan bitmiş can çekinen bir yayla olmuştur fitne fesat insanlar yüzünden hiçbir esnaf barınamaz hale geldi bir kasabımız dahi yok bizler diğer yaylalardan alışveriş yapmak zorunda kalıyoruz en önemliside artık yönetimin genç nesle devredilmesi lazım ki birşeyler yapılabilsin bewn idris ateş yarası olan benle hesaplaşablaşabilir tel 05355897355
benim yıllardır gözlemim şudur bağrıaçık yaylacısının kıralı 25 ila 30 gün arası yaylar bir bayan çarşıdan geçemez çünkü insanlarımız gözüyle hoşgeldin edip gözüyle güle güle ediyor. ARKADAŞLAR LÜTFEN HEPİNİZİN AİLESİ VAR BELKİ İNSANLAR BUNUN FARKINDA DEĞİL AMA BELKİ BU YAZIM ÜZERİNE BİRAZ DİKKAT EDİLİR kaç kişi
çarşı meydanında otururken sırtı yola dönük oturuyor cevabıda ben vereyim yüzde bir kişi kışın ve yaza yakın ve yaz sonu keyfe gelen arkadaşların en iyi yaptıgı şey kafayı bulduktan sonra bir darak boşaltmak ama yukardan biri keleşle sadece bir tarak boşaltsa emöinim ki o erkeklik yapanların biri kalmaz yine ben İDRİS ATEŞ
EmoticonEmoticon