Seyahat Haberleri Bloğu

Gezilecek yerler hakkkında bilgi sahibi olurken aynı zamanda
Tatil ile ilgili deneyimlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İssos Antik Kenti ve Su Kemerleri

Yöre halkının dile getirip anlattığı hikayelerle sınırlı değildir İssos, içinde koca bir tarihi barındırır. Binlerce şavas kayıpları bu şehrin çevresinde yatmaktadır. Millattan önce 333 yılında Makedon kralı babasının yerine tahta geçtiğinde yapacağı ilk iş tüm dünyaya hük etme hayalini gerçekleştirmek olacaktır.

issos eserleri
Makedonların inandıkları yunan tanrılarından artemis figürü
Bir rivayete göre, kahinlerin Gordion'un attığı düğümü kim çözerse o dünyanın hakimi olabilir sözü üzerine Philip'in oğlu yeni makedon kralı Gordion'a geldiğinde düğümü kılıcıyla kesip atmıştır. Kahinler şaşkınlıkla bu felsefenin önünde eğilip ona çukurovayı işaret etmişlerdir. Çünkü medeniyetin başlangıç yeri mezepotamyanın girişi çukurovadır.

issos antik kenti harabeleri
İssos antik kenti harabelerinden bir görüntü

Dünyaya hakim olmak demek önce anadoluyu almaktan geçmektedir. Ancak o zaman çukurovaya hakim Klikya'yı almadan da Anadoluyu ele geçiremezsin diyen kahinlerin sözüyle, makedon kralı çukurova üzerine yürümüştür.

issos su kemerleri
İssos'ta bulunan su kemerleri
O yıllarda çukurova üzerinde dört büyük kent vardı. Bunlardan biri de İssos idi. İssos şehrine saldırısından sonra İskenderun adıyla anılan Philip'in oğlu İskenderun'a da bugünki ismini verdi.

issos savaşı
issos savaşı erzin ve dörtyol arasında yaşanmıştır
Adana - İskenderun E-5 yolu üzerinden Erzin kavşağına geldiğinizde, batıya tren yolundan tarafa doğru giderseniz şehre ulaşabilirsiniz.
Antik kent Adanaya 90 km uzaklıkta olmakla beraber Erzin ilçesine 10 km, Dörtyol ilçesine 30 km uzaklıktadır. İskenderun'a 60 Osmaniye iline ise 20 km uzaklıktadır.

issos su kemerleri
İssos antik kentine su taşıyan kemerler
İssos'a gittikten sonra o civardaki Toprakkaleyi gezmenizi öneririm. Erzin'in meşhur şifalı sularından ve kaplıcalarından da faydalanabilirsiniz. Şifalı sulara çok yakın olan Şahin Tepesi ve hayvanat bahçesini ziyaret edebilirsiniz. Dörtyol'da bir çok gezilecek yerleri de unutmamak lazım. Payas ilçesine uğrarsanız Payas kalesi ve Cin kulesini de ziyaret edebilirsiniz. Hatay kategorisine bakarak diğer gezilecek yerleri görebilirsiniz.

Hatay'da diğer gezilecek yerler için: Hatay Gezilecek Yerler


EmoticonEmoticon